dinsdag 14 augustus 2018

Keuzekaart vier sporen

Sinds december van het voorbije schooljaar werk ik voor rekenen met het vier sporen beleid in de klas (zie post). Samen met mijn collega van het andere eerste doen we dit klasoverschrijdend (voornamelijk voor de lessen bewerkingen en getallen). Zij nam de astronauten (zwakkere groep) en werkte veel langer op concreet niveau, ik nam de ufo's (middengroep) en monsters (sterke rekenaars)*.Wij kozen op basis van de toetsresultaten wie in welke groep zat. 
Het aankomende schooljaar willen we dit verder toepassen en hier verder in groeien. We willen de kinderen begeleiden zodat ze na een tijdje zelf kiezen in welk spoor ze werken voor een bepaalde les. 
Vorig jaar deden we die keuze soms in de eigen klas en dit liep eigenlijk vlot.Nu willen we dit klasoverschrijdend ook zo aanpakken. Praktisch brengt dit wel wat moeilijkheden en dus nadenk werk met zich mee. Onze klassen liggen niet naast elkaar dus deze lessen gaan door net na de speeltijd. De kinderen moeten wanneer de bel gaat dan al in de juiste rij gaan staan. Vorig jaar was dit dan voor een tijdje telkens dezelfde rij, nu zullen we hen voor de speeltijd het lesdoel moeten verduidelijken zodat ze zelf kunnen beslissen in welke rij ze gaan staan wanneer de bel gaat. Ook zullen we met een ander 'banksysteem' werken. Dit leg ik in een volgende post uit. In ieder geval zal er nu in elke bank een keuzekaart steken. Hierop kunnen de kinderen visueel aanduiden voor welk spoor ze kiezen. Net voor de speeltijd, zodat wij in het oog kunnen houden welke rekenboeken naar de andere klas moeten. En tijdens de les kunnen de kinderen ook aanduiden op welk spoor ze werken. Dit is handig wanneer je de ufo's en monsters samen in de klas hebt. 

De keuzekaart ziet er zo uit en is makkelijk om te maken. Gewoon twee sneetjes aanbrengen in het gekleurde vierkant en de kaart er in schuiven. 


* wij hebben geen kinderen in de klas die in het vierde spoor werken.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Wauw! Echt inspirerend! Hoe heb je de twee sneetjes aangebracht? Gewoon met een schaar of met een mesje?
Ik ben niet super handig :p
Alvast bedankt!

lise zei

Dank je ;). Gewoon met een mesje. Het blauwe kaartje is 7 cm op 7 cm. Met een ijzeren lat het ik van de 2 zijkanten 1,5 cm gemeten en dan een snee aangebracht (mes tegen de ijzeren lat, dan is de snee mooi recht). Liefs, Lise