donderdag 10 augustus 2017

De Trotstas
Afgelopen schooljaar voerde ik na de kerstvakantie de Trotstas in.

Wat? Elke maandag krijgt een kindje de tas mee naar huis. De bedoeling is dat ze iets in de tas stoppen waar ze erg trots op zijn. Dit kan van alles zijn, iets dat ze gemaakt hebben, iets dat ze goed kunnen, iets dat ze geprobeerd hebben en eerst niet durfden, ... De volgende maandag vertelt het kind aan de klas waar het trots op is. Ik laat de kinderen steeds vrij kiezen waar ze willen vertellen, in de kring of vooraan. Het is dan ook geen spreekbeurt. Het kind moet zich vooral veilig voelen en de bedoeling is dat ze durven spreken voor de klas en dat we elkaar beter leren kennen. In de tas mogen ze iets meebrengen om te laten zien aan de klasgenootjes. Dit mag dan een week in de klas blijven. 

De kinderen vonden dit zeer fijn om te doen. De meesten kregen hulp van thuis en sommigen hadden zelfs een PowerPoint. Super leuk, maar totaal geen vereiste. Ook kinderen die geen hulp van thuis kregen kwamen met iets leuks (soms een beetje hulp van de juf). Wat ik vooral fijn vond is dat elk kind na zijn/haar presentatie met een smile rondliep. Zo fier dat ze iets leuks konden vertellen over zichzelf.... :) Zelfs de kinderen die niet veel zeiden en wat spreekangst hadden deden mee. Nooit heb ik iemand moeten verplichten en het was steeds een vrije keuze wie de volgende keer aan de beurt kwam. Sommigen wilden direct, anderen keken de kat liever nog enkele weken uit de boom. 
Wanneer een kind aan de beurt was geweest, stak ik bij het eerstvolgende rapport een briefje (Je mag zo fier zijn als een pauw) met een leuke handgeschreven commentaar.
Volgend schooljaar doen we dit zeker opnieuw! :)

In de tas zit een brief vastgebonden met uitleg. Deze kan je hier downloaden.
Het briefje om een fijne commentaar op te schrijven kan je hier downloaden.

5 opmerkingen:

Gietje zei

Hallo Lise! Alweer een keileuk idee ;). Waar haalde je de tas en hoe kreeg je die versiering daar op? Zou er nog eentje willen maken want sluit mooi aan op mijn godsdiensthema in het tweede leerjaar.

lise zei

Hey Stéphanie,

De tas bestelde ik vorig jaar bij De Neef, maar je kan deze denk ik ook kopen in knutselwinkels zoals creacorner, veritas, ...
Met posca stiften tekende ik op de tas. Beetje duur ik aankoop, maar super investering, kan je voor alles gebruiken (bijv. mooi om te handletteren op papier, vast op porselein na bakken in de oven, afwasbaar op ramen, vast op textiel na strijken, ...).

Liefs,
Lise

Gietje zei

Bedankt voor je snelle reactie. Nog nooit gehoord van die posca stiften. Weer iets bij geleerd ;).

Wendy Van Eesbeik zei

Super idee! Ik zou dit ook willen doen met mijn klas. Dit schooljaar zoemen we extra in op de talenten van de kinderen. Ik sta in het eerste leerjaar en ik vroeg me af rond welke periode je daarmee begon?

lise zei

Na de kerstvakantie ;)