woensdag 21 oktober 2015

RALFI- lezen in de eerste graad

Vorig schooljaar was ik halftijds de juf van het tweede leerjaar. 
Hier gaf ik alle lessen taal en dus ook alle leeslessen.
Ik vind het heel erg belangrijk dat kinderen goed kunnen lezen. Vlot kunnen lezen en begrijpen wat je leest is belangrijk voor de hele schoolcarrière van kinderen. Daarom heb ik heel veel aandacht besteed aan mijn leeslessen.

Enkele dingen kon je al lezen op de blog. Zo kregen de kids vanaf het begin van het schooljaar een leescontract mee naar huis. Voor het tweede semester bedacht ik een leescircuit. (meer inspiratie kan je vinden bij het label 'lezen')

In het eerste semester deed ik aan RALFI- lezen. Dit deed ik met de hele klas omdat ik over het algemeen veel zwakke lezers had.


Op www.ralfilezen.nl kan je heel veel informatie vinden.

Hoe werkt het? (zo deed ik het)
RALFI- lezen bestaat uit 5 lessen. Gedurende deze 5 lessen behandel je steeds dezelfde tekst.

Les 1 (50 min)
- Lkr. leest tekst voor, lln. wijzen bij.
- Lkr. stelt open vraag over de tekst.
- 2 moeilijke woorden uit de tekst bespreken (CURVAR)
- Lkr. leest tekst voor, lln. wijzen bij.
- Lln. lezen in koor, lkr. leest mee.
- Lln. lezen in duo's (ik maak heterogene duo's)

Les 2 (+/- 20 min)
- Lkr. leest tekst voor, lln. wijzen bij.
- Lln. lezen tekst in koor.
- Lln. lezen tekst in duo's.

Les 3 (+/- 15 min)
- Lkr. leest tekst voor, lln. wijzen bij.
- Lln. lezen in koor.
- Lln. lezen in duo's.

Les 4 (+/- 15 min)
- Lkr. leest tekst voor, lln. wijzen bij.
- Lln. lezen in duo's.

Les 5
- Lln. lezen de tekst als huiswerk

Ik ben heel positief over het RALFI- lezen. Van oktober tot eind december heb ik het toegepast. Het leesniveau en leestempo van mijn kinderen ging er zienderogen op vooruit.

Samen kozen de kids en ik een onderwerp. Ik zocht voor de volgende week een informatieve tekst rond het onderwerp. Dit motiveerde hen.

Met het leescircuit werkte ik zowel aan het technisch lezen, als aan het begrijpend lezen, als aan het leesplezier. Maar om leesplezier te kunnen bekomen moet er ook voor gezorgd worden dat het leesniveau en leestempo omhoog gaat. Hier vind ik RALFI zeker geschikt voor.

Nu sta ik in het eerste leerjaar. Mijn collega's en ik zijn van plan om in januari met RALFI te starten. Na de herfstvakantie beginnen we met het leescircuit. Welke hoekjes ik gebruik in het eerste leerjaar post ik later.

Hier kan je de teksten die ik gebruikte voor het tweede leerjaar downloaden. De onderwerpen zijn: Braille, Herfst, Mieren, Kerst, Kleuren en Kruisspinnen.

4 opmerkingen:

Sofie, mama van dina en lien zei

Ralfi is eigenlijk helemaal niet voor de eerste graad. In de eerste graad doe je connect klanken en letters of connect woordherkenning. Ralfi is pas vanaf het 3 de leerjaar.

lise zei

Hallo Sofie,

Bedankt voor je reactie.
Het is inderdaad zo dat connect lezen bestaat voor de eerste graad. Maar connect klanken en letters is voor het begin van het schooljaar (eerste leerjaar). Voor het einde van het schooljaar bestaat connect woordherkenning, maar dit is voor de zwakke lezers. Vermits wij dit op het einde van het schooljaar met heel de klas doen (ik sta nu in het eerste) en de meerderheid echt een goed of hoog niveau heeft zouden we al direct kunnen overschakelen naar connect vloeiend lezen. En deze stappen (opbouw) zijn bijna identiek aan de stappen bij ralfilezen. Uiteraard zijn onze teksten aangepast aan de leeftijd. Wij doen dit nu al 3 schooljaren in de 3 parallel klassen en wij merken steeds een grote vooruitgang. Wij zijn dus fan!
Wel is het zo dat zowel connect vloeiend lezen als ralfilezen niet echt de leesmotivatie bevorderen (maar uiteraard wordt lezen ook leuker als je het beter en vloeiender kan, dus noodzakelijk). Daarom doen we dit enkel de laatste maanden van het schooljaar en zetten we ook veel in op leesplezier.

Jan Duim zei

Ralfilezen.nl.. gratis leesteksten per categorie..

Anoniem zei

Hoi! Ik ben benieuwd hoe je aan de juiste teksten op het niveau (of eigenlijk net iets erboven natuurlijk) van de leerlingen kwam. Kun je dat vertellen?