zaterdag 24 oktober 2015

Letterbord veilig leren lezen

Op onze school werken wij met de tweede maanversie van de methode Veilig leren lezen.
In deze methode maakt men gebruik van een letterlijn. Telkens er een nieuw structureerwoord aangebracht wordt staat er ook een letter in de picture. Deze letter wordt dan aan de letterlijn gehangen.

Nu heeft Zwijsen sinds vorig schooljaar een nieuwe methode uit. De Veilig leren lezen Kim- versie.

Twee jaar geleden gingen wij naar een infoavond over deze methode. Heel interessant...

Omdat een hele nieuwe methode aankopen een erg dure zaak is en omdat we nog niet heel erg lang werken met de tweede maanversie blijven we bij deze methode.
Wel gebruiken we enkele materialen, ideetjes uit de Kim- versie.

1) 

Zo hebben we een letterbord in plaats van een letterlijn in de klas.
De letters van het letterbord zijn ingedeeld in vier letterfamilies: korte klinkers, lange klinkers, tweetekenklinkers en medeklinkers. Dit zorgt ervoor dat leerlingen zich sneller bewust zijn van de verschillende letter- en klanksoorten. Het bevordert het letter- en klankbewustzijn en geeft hen inzicht in de woordstructuur. Tijdens het lezen en de spelling van woorden ervaren ze daar veel steun bij.


Je kan het letterbord van de methode aankopen (eerste foto), maar ik vind dit persoonlijk heel makkelijk om zelf te maken.

Via een 'freecycle' groep kon ik een oude kader op de kop tikken. Ik gaf hem een nieuw kleurtje en pimpte hem wat met masking tape. -> ziezo een eigen origineel letterbord ;)

Elke dag verwijs ik naar ons 'gouden' letterbord. Met een toverstaf wijs ik letters aan en dan moeten de kids ze verklanken.


2)

De magnetische letterdozen hebben we ook aangekocht. Het woord zegt het al zelf 'magnetisch', een hele verbetering dus tegenover de oude letterdozen ;)

3)

Van elke kern hebben we een veilig en vlot boekje. 
Handig om extra leesblaadjes uit te kopiëren.


Hebben jullie nog leuke tips?

Laat ze weten via een reactie ;)

Liefs,

Lise

Geen opmerkingen: