zondag 22 februari 2015

Wandplaten maaltafels

Dit schooljaar geef ik halftijds les in het tweede leerjaar. De maal- en deeltafels zijn een belangrijk onderdeel van de leerstof. Mijn collega en ik hebben dit onderverdeeld. Zij brengt de maal- en deeltafels aan en ik oefen ze met de leerlingen (speels) in. 
Bij het aanbrengen van een maal- en deeltafel gebruikt mijn collega grote bordplaten. Nu hebben wij een digitaal bord in de klas en hierdoor hebben we een zij bord minder. We hebben ondervonden dat het heel vervelend is om een heel zij bord te 'verliezen' aan de bordplaten van de maal- en deeltafels.
Daarom heb ik deze wandplaten gemaakt. Ik ga ze afdrukken op A3. Zo kan deze wandplaat tijdens de aanbreng en oefenperiode van de tafel aan het bord blijven hangen (neemt minder plaats in beslag). Wanneer we een volgende tafel leren verhuist de wandplaat naar het prikbord.

Zelf heb ik het graag speels. Zeker in de eerste graad! Daarom heb ik gekozen voor deze lay-out met een monster per tafel (ik ga hetzelfde monster gebruiken voor de deeltafel). Mijn idee is om volgend schooljaar (indien ik nog in het tweede sta ;)) de tafel aan te brengen met het monster dat bij de tafel hoort. Ik verzin dan een verhaal bij het monster om zo de tafel aan te brengen.

Wij werken op school met de schrijfmethode Karakter van Van In. Elke letter wordt hier aangebracht met een speels verhaal. De kids vinden dit echt super en ik merk ook dat het verhaal voor vele kinderen een hulpmiddel is om de hoofdletter te kunnen onthouden. Daarom lijkt het mij wel leuk om ook voor de tafels met verhaaltjes te werken.

Ook zou ik in de grote vakantie dan tafelkaartjes maken met het monster van de tafel op. Wanneer de kids thuis oefenen met de kaartjes hebben ze dan ook steeds een link met het monster van de tafel. Ook heeft elke tafel een kleur (zie vlagjes bovenaan op wandplaat). Deze kleuren papier zou ik dan gebruiken om de tafelkaartjes voor thuis op te kopiëren.


Hieronder zie je een voorbeeld van enkele wandplaten. Wil je de wandplaten van elke maaltafel? Klik dan hier

p.s. Deeltafels volgen later ;)

*afbeeldingen monsters komen van http://www.themeasuredmom.com/

1 opmerking:

Wendy zei

Wat een prachtig materiaal! De kinderen zullen hun maal -en deeltafels met behulp van deze kaartjes graag oefenen!