zaterdag 10 januari 2015

Beloningssysteem

In de klas werk ik met een beloningssysteem. 
Aan de muur hangen verschillende planeten omhoog. De aarde, de plakplaneet, de spiegelplaneet en de feestplaneet. Elk kind heeft zijn eigen raket (foto van een raket ijsje op een wasspeld gekleefd). 


In het begin van het schooljaar starten al mijn kapoenen op de aarde. Op mijn bureau vooraan in de klas staat een lanceringsbaan... 1....2...3. Alle kapoenen starten op 1. Wanneer ze flink zijn, iets flink doen, ... kan hun wasspeld naar 2 gaan. Nadien naar 3. Elke ochtend overlopen we welke kids op 3 staan. Deze kapoenen mogen met hun raket dan naar de volgende planeet vliegen. Wanneer ze gevlogen zijn met hun raket, gaat hun naam op de lanceringsbaan weer naar 1.

Komt de leerling aan op de feestplaneet, dan krijgt die in zijn/haar agenda een stempel van een raket. Zo weten de ouders ook dan hun kind heel flink is geweest in de klas.

Kinderen die op de feestplaneet zijn aangekomen mogen een beloning kiezen uit de feestplaneetcatalogus. 
Ik geef geen materiële beloningen. Hier ben ik  geen voorstander van. Kinderen moeten niet beloond worden met iets materieel omdat ze flink zijn geweest. Ze zijn trouwens zeker even blij met een andere beloning. In de feestplaneetcatalogus staan allerlei soorten beloningen. Een voorsmaakje hieronder ;)
 

 
 

Wanneer ze een volgende keer op 3 komen vliegen ze terug naar de aarde. Zo gaat het dan verder door.

Dit jaar heb ik een hele flinke en brave klas. Mijn kindjes zouden ook zeer flink zijn zonder beloningssysteem. Maar toch vinden ze dit leuk en werkt het motiverend. 
Vorig jaar toen ik in het eerste leerjaar stond was een beloningssysteem echt wel nodig om de kids te motiveren en de regels en klasafspraken aan te leren.

Wat ik heel handig vind aan dit beloningssysteem is dat het heel eenvoudig is. Snel wordt het routine en kost het geen extra tijd. Als de kids flink zijn en luisteren win je er enkel tijd mee ;). 
In het begin van het schooljaar is het eventjes zo dat veel kindjes tegelijkertijd op de feestplaneet aankomen. Maar na enkele weken zitten ze verspreid over de planeten en is het heel makkelijk om de beloningen uit te voeren.

Hier kan je de bestanden met de beloningen van mijn feestplaneetcatalogus downloaden.

6 opmerkingen:

Tineke Peters zei

Hey Lise! Super systeem! Ik ga het zeker toepassen! Heb je soms je boekje met beloningen op de computer staan zodat ik wat ideetjes kan opdoen?
Merci alvast!!!

Elise zei

Dag Lise,
Heel leuk idee! Wil dit zelf ook graag toepassen, maar vroeg mij af wat de beste manier is om de raketjes aan wasknijpers te bevestigen? Ik heb heel veel houten wasknijpers liggen, maar volgens mij is lijm niet sterk genoeg? Alvast bedankt!

lise zei

Hallo Elise,

Ik plastificeerde de raketten en bevestigde ze met een lijmpistool op de wasspelden. :)

Groetjes,
Lise

Anoniem zei

Wat een fantastisch idee! Dit ga ik zeker uitproberen in mijn eerste leerjaar. Bedankt voor het delen! :-)

Evelyne Vos zei

Hallo Lise,

Dat is een heel leuk systeem!
Heb je de planeten van karton of van hout gemaakt?

Groetjes,
Evelyne

Joline Nicaise zei

Hey Lise

Ik sta sinds één weekje in het eerste leerjaar. Het is een zeer levendige klas ;-). Vanaf maandag start ik met een eenvoudig beloningssysteem (gebaseerd op jouw ontwerp). Gaf jij een brief mee aan de ouders met uitleg hierover?